Rdzenie nanokrystaliczne i amorficzne
Taśmy nanokrystaliczne produkowane są dwuetapowo - poprzez gwałtowne schładzanie stopu, a następnie poprzez obróbkę w polu termicznym i magnetycznym materiałów o strukturze amorficznej, przykładowo FeCuNbSiB. Podczas obróbki zachodzi kontrolowany proces krystalizacji drobnoziarnistej - stwarzający możliwości kontrolowania cech użytkowych wyrobu końcowego. Uzyskiwane rozmiary ziaren są rzędu 20nm i wynikają z udziału dodatków Cu i Nb. W trakcie procesu wygrzewania taśmy atomy Cu - trudno wiążące się z Fe - utrudniają niekontrolowany rozrost ziaren fazy krystalicznej 20% Si-Fe, w następstwie czego ziarna te charakteryzują się rozmiarami nanometrycznymi i posiadają właściwość orientacji pod wpływem zewnętrznego pola magnetycznego.
W taśmach amorficznych, powszechnie znanym składem chemicznym pozostaje FeSiB, z nieporządkiem zarówno chemicznym, jak i topologicznym. Oznacza to, że zarówno położenia, jak i rodzaj atomów w otoczeniu oraz liczba wiązań chemicznych, ich odległości i kąty, jakie tworzą, są odmienne dla każdego z atomu. Stąd też materiały amorficzne na bazie Fe nazywane są również szkłami metalicznymi.
- przezentacja_rdzenie_amorficzne.pdf
Prezentacja rdzeni amorficznych
- prezentacja_nano_toroid_oval_prostokat.pdf
Prezentacja rdzeni nanokrystalicznych
Szerokość taśm amorficznych | od 10 do 100mm |
---|---|
Szerokość taśm nanokrystalicznych | od 10 do 50mm |
Grubość taśm amorficznych | 25 μm |
Grubość taśm nanokrystalicznych | 18-33 μm |
Rdzenie nanokrystaliczne toroidalne
WięcejRdzenie nanokrystaliczne cięte
WięcejRdzenie nanokrystaliczne blokowe
WięcejRdzenie nanokrystaliczne pakietowane
WięcejRdzenie amorficzne toroidalne
WięcejRdzenie amorficzne cięte
WięcejPrace badawcze
WięcejPrace badawcze
Praktyczne wsparcie techniczne projektów z zakresu magnetyzmu. Istnieje możliwością przeprowadzenia pomiarów własności magnetycznych materiałów (indukcji, stratności, względnej przenikalności magnetycznej), za pomocą systemu pomiarowego z oprogramowaniem w środowisku LabView oraz indukcyjności.